Verkostoitumassa ensi kertaa Kuntamarkkinoilla

01.10.2024

Uutiset

Syksymme starttasi erittäin tervetulleella live-tapahtumalla, kun astuimme viime viikolla sisään Helsingin Kuntatalon ovista. Paikan päällä kävi jo kova pöhinä – juuri alkaneet Kuntamarkkinat kokosivat kahden päivän aikana yhteen useita tuhansia kuntapäättäjiä ympäri Suomea. Ahkeran verkostoitumisen ohessa päivät pitivät sisällään mielenkiintoisia keskusteluja ja puheenvuoroja, jotka maalasivat kuvaa kuntasektorin tämänhetkisestä tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Mutta mitä tapahtumasta jäi käteen ja millaisena me näemme kuntasektorin tulevaisuuden?

Kuntatalot murroksessa

Kaupunkien ja kuntien rakennuskanta ikääntyy. Vanhat kiinteistöt ja tilat voivat pahimmillaan johtaa sisäilmaongelmiin ja ovat usein epäkäytännöllisiä nykypäivän tarpeisiin pohjaten. Keskusteluissa nousi esiin kuntien tarve entistä joustavampaan ja monimuotoisempaan tilojen käyttöön, mutta korjaushankkeet vaativat harkintaa.

Samaan aikaan uusia kuntatalohankkeita on suunnitteilla ja käynnistymässä useilla paikkakunnilla. Tämä viittaa vahvasti kuntien jatkuvaan pyrkimykseen kehittää palvelujaan ja infrastruktuuriaan.

Kuntatalokonsepteja suunnitellaan tänä päivänä myös täysin uudesta näkökulmasta. Hyvänä esimerkkinä toimii vuonna 2021 valmistunut Lempäälä-talo, jossa saman katon alta löytyy useita eri toimintoja palvelemaan kuntalaisia entistä paremmin. Keskittäminen helpottaa myös oman henkilöstön arkea ja yleistä hallinnointia. Lempäälän kuntatalolla on myös käytetty älykkäästi uutta teknologiaa, joka tehostaa työntekoa ja säästää usein jo muutenkin tiukoilla olevia resursseja.

Säästöt keskiössä, myös kunnissa

Kuntasektorilla on tällä hetkellä kovat paineet säästöjen aikaan saamiseksi. Tukien ja budjettien niukkuus ajaa etsimään uusia keinoja tehokkuuden lisäämiseksi, mikä näkyi vahvasti myös Kuntamarkkinoilla. Keskusteluissa esiin nousi muun muassa henkilöstön työkuorman helpottaminen ja uusien automatisoitujen ratkaisujen löytäminen.

Säästöt liittyvät vahvasti myös vanhenevaan rakennuskantaan. Budjettikurin vuoksi aina ei ole varaa uudistaa tiloja, vaikka halua piisaisi. Tilojen käyttöä pyritään tehostamaan myös muiden keinojen avulla, kuten vuokraamalla kaupungin tai kunnan tiloja ulkopuolisille. Tällöin ongelmaksi nousee monimuotoisen asiakas- ja vierailijaliikenteen hallinta, sillä harvoin henkilökuntaa pystytään pitämään saatavilla toimistoaikojen ulkopuolella.

Vaikkei tehostamisella ja uusien leikkaustoimien kartoittamisella ole useinkaan positiivinen kaiku, voidaan säästöjä saada aikaan yllättävänkin pienillä ja helpoilla muutoksilla.

Ratkaisuja digitalisaatiolla

Digitalisaatio valtaa kuntasektoria ja auttaa omalta osaltaan tilkitsemään mm. budjettivajeita. Innovatiiviset ratkaisut paitsi tuovat säästöjä myös edesauttavat tiedolla johtamista.

Otetaan esimerkiksi älykäs vierailijahallinta, joka digitalisoi aulapalvelut. Vaihtoehtoina on joko automatisoida kaikki tai osa aulan toiminnoista. Ratkaisun avulla voidaan tehostaa olemassa olevaa aulapalvelua tai korvata henkilöstötarve kokonaan. Kuntalaiset voivat itsenäisesti ilmoittautua asiantuntijoille, saada opastusta tiloissa liikkumiseen ja mahdollisuuden kulkea heille sallituista lukituista ovista tietyn aikaikkunan sisällä. Samalla varmistetaan tietoturvallinen henkilötietojen käsittely NIS2– ja GDPR-vaatimusten mukaisesti.

Integraatioiden avulla hyötyjä voidaan lisätä yhdistämällä eri toimintoja saumattomiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi vierailijahallinta voidaan yhdistää tilavarauksiin, jolloin jokaiseen tapaamiseen on sopiva tila valmiiksi varattuna. Samalla henkilökunnan arki helpottuu, kun ovenpielinäytöt kertovat vapaat ja varatut tilat yhdellä silmäyksellä.

Digitaalisilla perehdytyksillä voidaan puolestaan helpottaa esimerkiksi sijaisten tai muun henkilöstön perehdyttämistä. Vakioitu prosessi, automaattiset kutsut ja tentit sisäistämisen varmistamiseen huolehtivat, että perehdytykset tulevat hoidettua ilman erillistä panostusta.

Tiedolla johtaminen tulevaisuuden kapteenina

Yksi Kuntamarkkinoiden kiinnostavimmista keskustelunaiheista oli tiedolla johtaminen. Esimerkiksi Smart City -konsepti havainnollistaa, kuinka IoT ja muut älykkäät teknologiat edistävät kuntien tehokkaampaa toimintaa ja parempaa resurssien käyttöä.

Olipa kyseessä kuntatalon vierailijahallinta tai kokonaisen kaupungin konseptisuunnittelu, kaikki digitaaliset ja teknologiset ratkaisut pyrkivät viime kädessä tukemaan tiedolla johtamista. Kerätty data toimii siltana niin kuntalaisten elämänlaadun parantamiseen kuin kaupunkien ja kuntien järkevämpään resurssien käyttöön.

Vaikka monet palveluyksiköt ovat jo ryhtyneet keräämään dataa, sen täysipainoinen hyödyntäminen on vielä alkutekijöissään. Tulevaisuus tuo varmasti mukanaan entistä kehittyneempiä työkaluja, jotka auttavat paitsi tiedon keräämisessä myös sen analysoinnissa ja päätöksenteon välineenä käyttämisessä.

Verkostoidutaan ensi vuonna Kuntamarkkinoilla!

Toivottavasti mekin törmäämme seuraavilla Kuntamarkkinoilla. Sitä ennen, jos ja kun uudet teknologiat herättävät mielenkiintoa (tai kauhistusta), anna meidän auttaa sinua. Tarjoamme älykkäitä ratkaisuja, jotka tehostavat kuntasektorin arkea niin tiedolla johtamisessa kuin toistuvien työtehtävien automatisoinnissa.

Lue myös

Katso kaikki ajankohtaiset

Vierailijahallinta ja turvallisuusperehdytykset osana turvallisuusstrategiaa

Esittelyssä Markus – Account Manager

NIS2-direktiivi asettaa uudet tietoturvastandardit vierailujen hallintaan

Tule mukaan Morning with Securitas -tapahtumaan